Sprekende gevels in Middelburg

Diverse blinde buitenmuren en -gevels in Middelburg worden de komende jaren verfraaid met gedichten. Plaatselijk schildersbedrijf Het Gouden Briefke brengt al deze teksten handmatig aan. De aftrap van het 'Sprekende Gevels' geheten kunst-en cultuurproject was op zaterdag 4 juli 2009.
sprekendegevels

Staand op een steiger in de volle zon schilderen meesterschilder Hans van Iwaarden van schildersbedrijf Het Gouden Briefke en zijn medewerkster Stephanie Simons begin juli het gedicht 'Posters' op een blinde buitenmuur van galerie 'De Vier Gemeten' in de Lange Noordstraat te Middelburg. Dit gedicht van stadsdichter Joop Buma is op 4 juli officieel onthuld door wethouder Frank Streng van Cul­tuur en vormt de aftrap van het nieuwe project 'Sprekende Gevels'.

PROJECT

Een plaatselijke werkgroep staat aan de wieg van Sprekende Gevels. "Het leek ons een prachtig idee om diverse blinde muren en gevels van oude panden in Middelburg te verfraaien met geschilderde gedichten. De gemeente was meteen enthousiast over het plan en heeft toegezegd het project te financieren", vertelt Do van Iwaarden van de werkgroep. "Het streven is jaarlijks vijf gevels in de stad van een gedicht te voorzien. Op den duur organiseren we dan een poëziewandeling en zal er een speciaal boekje verschijnen."

De schilders Van Iwaarden en collega Simons brengen het gedicht Posters handmatig aan op de 8 meter hoge muur en trekken hier ruim twee dagen voor uit. De aangebrachte tekst beslaat een oppervlak van 4,5 meter. De bovenste regel bevindt zich op 7 meter hoogte. "De ondergrond van de muur is Alphaskin. Dit wandbekle­dingssysteem is enkele jaren geleden op de muur aangebracht om het muuroppervlak te verstevigen en krimp- en haarscheuren te overbruggen. Vervolgens heeft men hier destijds latex overheen geschilderd", vertelt Van Iwaarden.

ALPHASKIN
sprekendegevels1

"Omdat er op Alphaskin moeilijk valt te penselen, maken Stephanie en ik eerst sjaboonletters. Deze tamponeren wij daarna heel schraal in. Vervolgens penselen wij de letters verder af", legt Van Iwaarden uit. Als letterverf gebruiken de twee schilders Alphatex IQ buiten latex. Van Iwaarden noemt het een weerbestendig product, waardoor een beschermende lak als afwerklaag niet nodig is. "Ik denk dat de letters, die circa 13 centimeter hoog zijn, na circa zeven jaar opnieuw moeten worden bijgekleurd", zegt Van Iwaarden. "Om het gedicht zo goed mogelijk in het stadsbeeld te laten passen, kie­zen we als verfkleur voor NO1510 Monumentengroen. Deze kleur wordt veel gebruikt in Middelburg."

Bron: Eisma's Schildersblad nr. 2009-11/12 (7 juli 2009)

Wie is online

We hebben 19 gasten en geen leden online

Janse Schilders BV © 2015